3D Shooter
Action
Adult
Adventure
Arcade
Logic
Racing
Roleplay
Sport
Simulation
Strategy
Others



 ¤ Home
 ¤ Forum
 ¤ Top 10
 ¤ DOSBox
 ¤ Programs
 ¤ ZX Spectrum
 ¤ Random
 ¤ Hosting
 ¤ Game shop
 ¤ Add to favorites
 ¤ Old web







  Stunts
Stunts
Hits: 63994x
Page Views: 43339x
Add: 29.5.2006
Genre: Racing
Rating: 84%
Your Rating: 56% (9498x)
Company: Broderbund Software
Year: 1990
Compatibility: DOSBox, MS-DOS, WinXP
Size: 1 050 kB
Download:  Here !
Screenshot:  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10 
56% 
 10%   20%   30%   40%   50%   60%   70%   80%   90%   100% 
    Se starými závodními hrami je vždycky tak trochu potíž. Jejich mladší bráškové většinou umí všechno lépe, krásněji a rychleji. Grafika je po pár letech přitažlivá asi jako inseminace vepřů, fyzikální model je k smíchu, o hudbě a zvucích nemluvě. Schválně, zkuste jen tak z rukávu vysypat pár závodních her vydaných před rokem 1994. Většina z vás si vzpomene na „takový ty motorky, jak vypadaly úplně stejně, jako ty formule, že jo, a byly od Accolade“, někomu se možná vybaví série Test Drive, Lotus nebo Street Rod. Ale je tu hra, která napadne úplně každého, kdo má co do činění s herní historií - STUNTS (Kaskadéři - pozn. mého jazyků znalého já ;-). STUNTS jsou legendou (jak už tomu na sajtech věnovaných starým hrám bývá..špatných her máme stálý přísun, tak proč ještě vzpomínat na jejich stejně nepovedené bratříčky a sestřičky z minulosti, že ;-) Všichni služebně starší hráči si jistě vzpomenou na situace, kterak po dlouhých hodinách pokusů překonat kamarádův rekord ten parchant přišel na návštěvu, a jen tak, mezi řečí, napoprvé, opět zajel rychlejší čas, načež následovala další bezesná noc končící rozmlácenou klávesnicí a křečemi v zápěstí.
    O co vlastně ve STUNTS jde? Základní princip je jasný. Vyberete si tra?, auto, popř. oponenta (další jezdec, nebo jen „stopky“), šlápnete na plyn a snažíte se dojet do cíle. Pokud se po cestě nenabouráte, nebo nevypnou proud, tak se vám to dříve nebo později podaří. A to je právě ono, důležité je slůvko „dříve“. Čas, za který tra? zajedete, se totiž uloží, a vy tak pořád a pořád zkoušíte, jestli nemůžete být ještě o kousek rychlejší, jestli „tam v tý zatáčce u paneláků“ nemůžete s podřazením ještě chvilinku počkat, jestli „na tý blbý ledový silnici“ nemůžete přeci jenom zatočit v o kousek vyšší rychlosti, aniž byste dostali smyk atd. Vrcholem je ovšem výše zmíněná situace, kdy se u klávesnice sejdete s kolegou, a prvenství si neustále prohazujete. No jo, řeknete si, to je sice docela fajn, jenže tratí tam určitě moc nebude, a dřív nebo později prostě někdo udělá rekord, který překonat prostě nepůjde. Pozor, řeknu já, a upozorním vás na...tatadadá - editor tratí! A to je, přátelé, záležitost přímo geniální. Umožní vám budovat tratě plné různých nájezdů, skokánků, klopených zatáček, betonových překážek a dalších serepetiček, o které si při troše nepozornosti při jízdě snadno a rychle rozbijete hubu. Okolí tratí můžete vyšperkovat stromky, sem tam nějakým barákem, mlýnem atd. Své výtvory samozřejmě můžete šířit ostatním na disketě (odbočka do 20. století), nebo třeba emailem (zpět v 21. století ;-).
    Tolik k základním kamenům hry, teď se podíváme na fasádu. Aby vám při hraní nebylo smutno, můžete si navolit jednoho ze šesti oponentů. Ne, že by to k něčemu bylo, kolegové číslo 1-5 jsou opatrní srábci, které můžete občas potkat i na našich silnicích (znáte to, stojí na semaforech, blikají při odbočování a dodržují rychlostní limity, pakáž jedna). Pravda, slečna číslo 5, jménem Helen Wheels, úplně špatně nejezdí, a hlavně, je to kočka ;-) No a závodník číslo 6 Skid Vicious (podobnost se jménem člena kapely Sex Pistol zovajícího se Sid Vicios je zajisté zcela náhodná ;-) je pro změnu naprostej magor, kterej to ochotně a rád zaboří do prvního betonovýho bloku, kterej potká. Vybrat si můžete z celkem jedenácti vozů, od Audi Quattro, přes Lamborgini Countach až po formuli Porsche March Indy. Pokud ovšem chcete jezdit kvůli rekordům, nakonec stejně skončíte u posledně jmenovaného, protože je nejrychlejší a nejobratnější. Samozřejmostí je možnost rozhodnout se mezi automatickou a manuální převodovkou, můžete si dokonce zvolit barvu svého vozu.
    A na závěr, jak jinak, technické aspekty. Třešničkou na dortu je ukládání replaye, který můžete později prostudovat, nebo po obzvláš? povedené bouračce ukazovat kamarádům. Fyzikální model je dost otřesný, auta se chovají prazvláštně (asi jako zfetovaná stíhačka), ale kdo by to zazlíval hře z roku 1990. O grafice platí totéž, ovšem je třeba ocenit, že objekty nejsou řešeny jako sprity, alébrž jako modely, což byl určitě krok správným směrem (soudobý Test Drive 3 to řešil podobně...). Na textury ovšem zapomeňte ;-) Hudba je vynikající, hra podporuje speaker, adlib, sound blaster a pár dalších zvukovek, které už stejně dneska nikdo doma nemá ;-)

Zajímavost:
    Hra Stunts existuje v několika verzích: Stunts 1.0 a 1.1 od společnosti Broderbund a 4D Sports 1.0 a 1.1 od Mindscape. Formát tratí se zdá být pro všechny verze stejný, ovšem mohou nastat problémy s replayi. Auta se v rozdílných verzích také chovají trošku odlišně...

Reviewed: aROCKer
Uploaded: Keen

[ email | www ]



  Comment
Musíte se registrovat a přihlásit, pokud chcete napsat komentář pro tuto hru.



Keen 21:13 6.9.2007
jo s tim jsem měl taky problem...
ale neboj, vim co s tim ;)

musis spustit hru souborem !START.BAT, ten najdes v archivu se hrou



kristian212.5.193.16719:11 6.9.2007
Caute ked si spustim hru a odstartujem tak mi hned na starte nabehne nieco o secret sistem a do 2 sekund mi vibuchne auto. Neviete co to je???


Number of message: 2


Nick:
Pass:

Registration
Forgot password







Reklama - All rights reserved. Copyright © 2002 - 2024 486Games.net - Powered by: KeenRS