3D Shooter
Action
Adult
Adventure
Arcade
Logic
Racing
Roleplay
Sport
Simulation
Strategy
Others



 ¤ Home
 ¤ Forum
 ¤ Top 10
 ¤ DOSBox
 ¤ Programs
 ¤ ZX Spectrum
 ¤ Random
 ¤ Hosting
 ¤ Game shop
 ¤ Add to favorites
 ¤ Old web







  Eye of the Beholder
Eye of the Beholder
Hits: 55850x
Page Views: 22878x
Add: 29.5.2006
Genre: Roleplay
Rating: 74%
Your Rating: 56% (3401x)
Company: Strategic Simulations
Year: 1990
Compatibility: DOSBox, MS-DOS, WinXP
Size: 1 480 kB
Download:  Here !
Screenshot:  1   2   3   4   5   6   7   8 
56% 
 10%   20%   30%   40%   50%   60%   70%   80%   90%   100% 
    V roce 1990 firma SSI (Strategic Simulations, Inc.) vytvořila první část Eye of the Beholder dle pravidel AD&D (Advanced Dungeons & Dragons), v Čechách známo jako Dračí doupě. Příběh je zařazen do světa Forgotten Realms - tedy středověké prostředí, meče a magie. Pravidla AD&D a Forgotten Realms, vlastněna firmou TSR, Inc., byla velice pečlivě střežena a jejich použití nebylo udělováno každému. V případě udělení licence firmě SSI se však podařilo vytvořit první user friendly dungeon, který znamenal nejen skvělou hru, ale i značnou popularizaci původní papírové předlohy.
    Eye of the Behloder je klasickým krokovacím dungeonem. Po krátkém, převážně statickém fantasy intru si vyberete své čtyři hrdiny se kterými se vydáváte na cestu. Máte na výběr z šesti ras - člověk, elf, půlelf, trpaslík, gnome (skřítek, skřet) a halfling (hobit, půlčík). U všech ras si můžete zvolit muže i ženu. Po výběru rasy vašeho hrdiny volíte jeho povolání, přičemž již volba rasy je předurčením k určitému povolání. Kdo četl nějakou fantasy knihu či povídku, nebo alespoň zběžně zná pravidla dračího doupěte, nebude mít s volbou hrdiny problémy. Hra není v žádném případě při sestavování družiny přísná. Kvalitní družina však umožňuje snadnější postup ve hře. Tedy zpět k volbě povolání. Máte na výběr z bojovníka, hraničáře (ranger), paladina (elitní bojovník, zaklínač), mága, duchovního a zloděje. Dle předchozích voleb můžete někdy použít dvě kombinace těchto povolání u jednoho hrdiny. Poté zvolíte na škále hlavní povahové zaměření (v týmu ukázněného, přes neutrálního, až po chaotického/sobeckého) a základní morální/etický postoj (dobrý, neutrální, zlý), následuje volba tváře postavy.
    Nyní již máte možnost náhodně generovat její schopnosti a následně některé vlastnosti ručně poopravit. Jedná se o známé - síla, odolnost, tělesná stavba, inteligence, moudrost a charisma. Další charakteristikou, kterou u postavy vidíte je třída brnění, útočné a zkušenostní body a úroveň hrdiny, která přímo souvisí se zkušeností nasbíranou v boji. I když tyto volby vypadají složitě, celé úvodní generování zabere maximálně deset minut, vše je velice jednoduché a přehledné. Následně se dostáváte do samotné hry. S vašimi hrdiny se pohybujete v podzemních prostorách dvanácti levelů, které jsou velmi dobře navrženy. I když hra nemá automapování, jednotlivé levely nejsou příliš rozlehlé, aby se v nich dalo zabloudit. S postupem doby naleznete magické předměty, které vám umožní používat teleportační kamenné portály mezi jednotlivými levely. Dá se využít také několika teleportů a výtahů. Vše je navrženo tak, aby se vaši hrdinové nedostali někam, odkud není návratu. V průběhu hry potkáte několik dalších postav, z nichž některé můžete najmout do vaší družiny a zvýšit tak počet vašich členů na šest. Získáváte nové předměty, které doplní vaši výzbroj a výstroj. Předměty se nachází volně položené nebo v tajných skrýších ve stěnách. Kromě předmětů nacházíte i nová kouzla ve formě svitků. Pokud máte v družině povolání schopná kouzlit, po rozbalení svitků se učí zvolená kouzla při odpočinku. Množství a typ kouzel si volíte v závislosti na zkušenosti postavy. Při odpočinku se zároveň vaši hrdinové uzdravují po bojích. Občas je dobré jim dát najíst.
    Kromě přátelských postav se musíte rychle vypořádat s mnoha nepřáteli, jejichž počet nebudu prozrazovat, aby zůstalo nějaké překvapení těm, co tuto hru doposud nehráli. Každý nepřítel má silné a slabé stránky, na některého musíte použít více útočných kouzel, jiného musíte - jak se říká - ručně zvládnout (ocelí, dřevem, kamením, popř. holýma rukama). Boj probíhá jednoduchým způsobem, kdy každý hrdina může udeřit, hodit, střelit či zakouzlit a poté musí chvíli čekat, než může znovu do akce. Rozložení vašich hrdinů v družině lze kdykoliv měnit, čehož je možné využít v boji, při zranění některého z hrdinů v boji. Ti co stojí v druhé, popřípadě třetí řade, nemohou používat kontaktní zbraně. Proto mají vždy střelné zbraně, vrhají nože, šipky, když vše dojde i kameny nebo používají kouzla.
    Celá grafika hry je poctivě ručně kreslena a i přes své stáří je velice vyrovnaná a příjemná. Je to podobný typ grafiky, který byl využit v Kyrandiích, Duně2 nebo v Lands of Lore. Animace postav odpovídají době vzniku hry, všechny postavy můžete vidět pouze ze čtyř stran, jejich pohyb je trhaný a jejich útoky působí po čase trochu monotónně. Přiznám se však, že ani dnes mi to nevadí.
    Zvuk ve hře je spíše průměrný, odpovídá tehdejší technologické špičce, což byl Sound Blaster Pro. V žádném případě nepůsobí rušivě, naopak příjemně dokresluje prostředí. Navíc je hra již od začátku velice dobře hratelná, někdy možná až jednoduchá, avšak nikoliv primitivní. I přes zmíněné klady hry, jeden velký zápor bohužel má. Má pouze jednu pozici na uložení. Doporučuji proto si tuto pozici nahrát mimo základní adresář hry, po skončení každého levelu (eobdata.sav).

Reviewed: Aleš Zdenic
Uploaded: Keen

[ email | www ]



  Comment
Musíte se registrovat a přihlásit, pokud chcete napsat komentář pro tuto hru.


Number of message: 0


Nick:
Pass:

Registration
Forgot password







Reklama - All rights reserved. Copyright © 2002 - 2024 486Games.net - Powered by: KeenRS